Cultuur

Bezoek onze galerie en laat je inspireren

Aboriginals wonen al meer dan 50.000 jaar in Australië en geloven traditioneel dat de hele wereld is gemaakt door hun voorouders, in het begin der tijden, hun Dreamtime of Jukurrpa (Centraal-Australische Aboriginal term).

Een Aboriginal man legt het uit als:
'Deze Dromende wezens waren verbonden met speciale plaatsen en speciale wegen of sporen of paden. Op veel plaatsen veranderden de grote wezens zich in plaatsen waar hun geest verbleef. Aboriginals hebben een speciale band met alles wat natuurlijk is. Aboriginals zien zichzelf als onderdeel van de natuur … Alle dingen op aarde zien we als deels menselijk. Het is waar dat mensen die tot een bepaald gebied behoren ook echt deel uitmaken van dat gebied en als dat gebied wordt vernietigd, worden ze ook vernietigd.'

Traditioneel was er geen geschreven taal voor Australische Aboriginals. Ze gaven informatie door om hun cultuur en toekomst te behouden door middel van verhalen vertellen. Het vertellen van verhalen speelde, en speelt nog steeds, een cruciale rol in de Australische Aboriginal-culturen. Kinderen kregen vanaf zeer jonge leeftijd verhalen te horen, die hen helpen het land, hun cultuur en hun geschiedenis te begrijpen. Deze verhalen worden nog steeds doorgegeven en worden vandaag niet alleen als een culturele noodzaak gezien, maar ook als amusement.

Traditioneel vertelden Aboriginals hun verhalen door ze op rotswanden te tekenen, ze te vertellen bij ceremoniële evenementen door middel van bodypaint en net zo belangrijk door zand en aarde te gebruiken. Kunst is verbonden met verhaal en zang, wat vervolgens een ruimte creëert om kennis van generatie op generatie door te geven. Het gebruik van symbolen kan worden gezien door al deze praktijken. Aboriginal kunst op canvas begon pas zo'n 40 jaar geleden. Sinds het begin van de jaren zeventig is Aboriginal Art de grootste visuele kunstindustrie van Australië geworden. Het is een van de grote succesverhalen van de hedendaagse kunst.

© Copyright 2021 Aboriginal Art Amsterdam. All rights reserved.