Aboriginal Art in weekblad Ouder-Amstel vol. 12

09-11-2021

Klik op de foto voor een vergroting

Het schilderij hierboven afgebeeld is de ‘two kangaroos dreaming’ van Mick Namarari Tjapaltjarri. Het is één van de eerste early Papunya boards behorende tot de Nangara-collectie, en beschrijft de reis van twee kangoeroes in de scheppingstijd, waar zij rustten en aten.

NEDERZETTING Papunya was een nederzetting in de woestijn, opgezet volgens de richtlijnen van de assimilatie-wet. Hier werden meer dan duizend nomaden onder dwang naar toe gebracht. Meerdere stammen (en talen) ver verwijderd van hun land en hun spirituele leven. Toen werkte in 1971 Geoffrey Bardon het idee uit om een verbinding te maken tussen de diverse stammen en tussen de jeugd en de ouderen, door gezamenlijk de schoolmuren te schilderen. Daar ontstond bij de senioren een enorme behoefte om de eeuwenoude familieverhalen weer door te gaan vertellen. En daar de Aboriginals een symbooltaal hebben, betekent dit schilderen. Geoffrey begeleidde dit door kwasten en verf te geven en de mannen zochten naar natuurlijke okers en stukken bouwafval (karton, board en golfplaten). 

SCHILDERBEWEGING De resultaten waren zo mooi dat Geoffrey besloot om het werk naar Allice Springs te sturen voor de verkoop. Zo konden ze met de opbrengst betere materialen kopen, linnen en acrylverf. Toen er een verdienmodel begon te ontstaan is de eerste Aboriginal Art beweging opgericht, waar Aboriginals de leiding aan gaven en eigenaars van waren,’Papunya Tula’. Deze onderneming kreeg in meerdere kampen navolging en is nu uitgegroeid tot een schilderbeweging die wereldwijd gewaardeerd wordt.

Dit is volgens mij het belangrijkste cultureel erfgoed van Australië.

© Copyright 2021 Aboriginal Art Amsterdam. All rights reserved.