Aboriginal Art in weekblad Ouder-Amstel vol. 14

10-01-2022

Klik op de foto voor een vergroting

Hier zien we een detail van een schilderij van Jonathan Kumintjarra Brown. Hij beschrijft de geschiedenis van zijn vader en het grondgebied van zijn voorouders “Maralinga” .
Jonathan is geboren in 1960 en op jonge leeftijd weggehaald bij zijn ouders. Hij is in Melbourne en Sidney bij pleegouders opgegroeid. Hij behoorde tot de “Stolen Generation”. Toen hij ver in de 20 was vond hij zijn ouders terug in Yalata SA, een kamp waar de clan van zijn vader naartoe was gebracht, ver weg van hun geboortegrond. Hij hoorde hier over de geschiedenis van “Maralinga”, het gebied dat zijn familie eeuwenlang bewoonde en waar ze rond 1957 werden weggevoerd, zodat de Engelsen hier een paar jaar lang atoomproeven konden uitvoeren.
Toen zijn familie terugkeerde naar hun schoon verklaarde gebied, zijn vele familieleden aan stralingsziektes overleden, ook zijn vader. Wat Jonathan laat zien is in zwart-wit de ongerepte plattegrond van Maralinga, met bruine oker de verwoesting. Het skelet van de hagedis stelt zijn vader voor, die als totem een hagedis had.

© Copyright 2021 Aboriginal Art Amsterdam. All rights reserved.